FAQ

Vaak gestelde vragen

Heb je een vraag die niet in dit lijstje voorkomt? Laat het ons weten!

VEILIGHEID

Vanaf welke leeftijd mag ik onder de zonnebank?

Je moet minimum 18 jaar oud zijn om onder de zonnebank te gaan. Spraytanning kan wel als je jonger bent dan 18 jaar.

Ik ben zwanger, mag ik onder de zonnebank?

Door de hormoonschommelingen in het lichaam van een zwangere vrouw, kan de huid extra gevoelig worden aan zonlicht en is enige voorzichtigheid sowieso aangewezen. Anderzijds is zonlicht onmisbaar voor een zwangere vrouw. De vitamine D die wordt aangemaakt door zon op de huid, vormt een onmisbare bijdrage tot de gezondheid van zowel moeder als kind. Wil je graag persoonlijk advies hieromtrent, spreek er over met je zonneconsulente.

Hoelang mag ik de eerste keer onder de zonnebank?

De eerste keer dat je komt zonnen, zal de zonneconsulente je registreren en je huidtype bepalen. Op basis van je huidtype en de zonnebank die je kiest, wordt het maximaal aantal toegelaten minuten automatisch berekend. Met andere woorden, je loopt geen enkel risico om te verbranden. 100% veiligheid is op elk moment gegarandeerd. Vervolgens verleng je de zonnebanksessie best telkens met 2 minuten. Zo bouw je langzaam maar zeker een diepe, langdurige bruine kleur op.

Kan ik verbranden onder de zonnebank?

Neen, bij Gervi Lounge garanderen wij jou 100% kans op een stralend bruine huid en 0% kans op roodheid en irritatie. Al onze Gervi Lounges zijn uitgerust met de laatste nieuwe technologie, volledig conform de Belgische wetgeving. Door het strikt naleven van deze regels is de kans dat je zal verbranden onbestaande.

Is de zonnebank slecht voor je huid?

Neen! In een Gervi Lounge ben je 100% zeker dat je op een veilige en verantwoorde manier geniet van zonlicht en een bruine kleur opbouwt. Zonnen in de buitenzon houdt in dit opzicht vaak veel meer gevaar in voor je huid dan een gecontroleerde en gelimiteerde zonnebanksessie. In de buitenzon zal je immers niet de minuten tellen en kan je de bruiningssterkte niet instellen of aanpassen aan jouw persoonlijk huidtype. Elke Gervi Lounge is uitgerust met de laatste nieuwe technologie. Jouw huidtype en bruiningshistoriek (zonnebank, aantal minuten, enz) worden bewaard en op basis hiervan zal je dus ook maar een beperkt aantal minuten mogen zonnen.

Moet ik het brilletje dragen onder de zonnebank?

Ja, je moet altijd het beschermbrilletje dragen onder de zonnebank. In de buitenzon is het heel natuurlijk dat je een zonnebril draagt. Zo draag je onder de zonnebank ook best altijd een beschermend brilletje of peeper. Deze peepers worden gratis ter beschikking gesteld van onze klanten en worden na elk gebruik grondig gereinigd en gedesinfecteerd. Je kan ook een eigen brilletje of peeper aankopen. Maak je geen zorgen dat je door het dragen van het brilletje een witte brilafdruk op je gezicht hebt na de zonnebankbeurt. De zonnebankbrilletjes of peepers zijn zeer klein en bedekken enkel de oogleden.

Is de zonnebank een goede voorbereiding voor een verre reis?

Weldra op vakantie naar zonnige oorden? Zorg dat je je eerste vakantiedagen in dat zonovergoten vakantieparadijs niet verspeelt door een rode, pijnlijke huid! Je weet immers dat een bleke, niet gebruinde huid meer kans loopt op verbranding.

Met enkele zonnebanksessies kan je je al goed voorbereiden. Hoezo?

 • Bij elke zonnebanksessie wordt door je huid melanine aangemaakt, dat zich als een beschermend jasje rond de kern van de huidcellen zet en een deel van de UV straling absorbeert. Bruin worden is dus het eerste verdedigingsmechanisme van de huid bij intense zonnestraling!
 • Daarnaast komt een versnelde aanmaak van huidcellen op gang, waardoor je opperhuid verdikt en als het ware een stevig pantser vormt tegen hoge dosissen UV licht. Pigmentatie én verdikking van je huid zorgen samen voor een natuurlijke bescherming met een factor van ongeveer 20!
 • Vertrekken met een reeds (licht) gebruinde huid maakt je dus weerbaarder tegen zonnebrand en -allergie. Start tijdig met een aangepaste zonnekuur. De Gervi onthaalverantwoordelijke bepaalt in functie van jouw huidtype de duur van elke sessie , zodat je op je gemakje kan voorbereiden op die heerlijke zonnevakantie.
 • Vergeet uiteraard niet – ondanks de goede voorbereiding- een kwaliteitsvolle SPF lotion in je koffer te stoppen. Het blijft immers belangrijk om- als je hele dagen in volle zon bent – je huid te beschermen.

PRAKTISCH

Moet ik reserveren voor een zonnebanksessie?

Neen, je moet niet reserveren voor een zonnebanksessie. In elke Gervi Lounge zijn er meerdere zonnebanken zodat de eventuele wachttijd minimaal is. Kom je voor het eerst zonnen? Meld je dan aan in een Gervi Lounge tijdens de uren dat de zonneconsulente aanwezig is.

Moet ik zelf de zonnebank reinigen voor en na gebruik?

Tijdens de uren dat de zonneconsulente aanwezig is in het zonnecenter, zal zij elke zonnebank voor en na gebruik reinigen met desinfectiemiddel. Kom je zonnen tijdens de onbemande uren, dan vragen we dat je zelf de bank reinigt voor en na gebruik. Hiervoor stellen we gratis reinigingsmiddel en papier ter beschikking in elke cabine.

Hoeveel kost een zonnebankbeurt?

In elke Gervi Lounge betaal je per zonneminuut. De prijs per zonneminuut verschilt van zonnebank tot zonnebank en varieert van 0.40 EUR tot en met 0.90 EUR. Je kan ervoor kiezen om elke zonnebanksessie apart te betalen of je kan zonnewaarde opladen op je ID kaart, SIS kaart of badge. De resterende zonnewaarde wordt dan bewaard op de chip van je ID kaart, SIS kaart of badge. Bij de volgende zonnebanksessie zal je kunnen zonnen met het resterende saldo. Vanaf een oplading van 25 EUR ontvang je een extra bonus aan zonnewaarde.

Wat gebeurt er met mijn zonnewaarde wanneer ik een nieuwe ID krijg?

Helemaal niets! Je zonnewaarde wordt als het ware automatisch overgezet naar je nieuwe chip. Wanneer je je aanmeldt met je nieuwe ID of SIS kaart in een Gervi Lounge, zal je merken dat het resterende saldo op de chip ongewijzigd is.

Hoe vaak mag ik onder de zonnebank?

Best ga je tijdens een zonnebankkuur op regelmatige basis onder de zonnebank.
De volgende regels dienen altijd gerespecteerd te worden:

 • Ben je langer dan één maand niet meer onder de zonnebank geweest, dan moet je volledig opnieuw beginnen aan je zonnebankkuur. Dit wilt zeggen dat je eerste zonnebanksessie het minimum aantal minuten telt (naargelang je huidtype).
 • Vervolgens moet je 48 uur wachten vooraleer je de tweede zonnebanksessie uit je zonnekuur mag aanvangen
 • Daarna moet je altijd 24 uur wachten tussen twee opeenvolgende zonnebanksessies. Deze 24 uur wordt tot op de minuut gerespecteerd.

BRUINING

Moet ik me insmeren met een beschermingsfactor onder de zonnebank?

Nee, je moet je niet insmeren met een SPF factor of beschermingsfactor onder de zonnebank. De duurtijd van een zonnebanksessie is gelimiteerd en gecontroleerd. Een extra bescherming toevoegen is bijgevolg niet nodig.

Hoe kan ik mijn bruin kleurtje langer behouden?

Om zo lang mogelijk van je bruine kleurtje te genieten, is een goede voorbereiding en naverzorging essentieel. Voor je aan de zonnekuur start, geef je de huid best een zachte tot stevige scrubbeurt. Zo worden de dode huidcellen verwijdert en is je huidoppervlak perfect voorbereid om een mooie bruine kleur op te bouwen. Eenmaal je wat kleur hebt, is het erg belangrijk om je huid goed te hydrateren. Gebruik na het douchen een hydraterende lotion voor je hele lichaam. Voor je gelaat kan je kiezen voor een aangepaste gezichtscrème. Een goed gehydrateerde huid oogt mooier en behoudt zijn bruine kleurtje langer. Vraag je zonneconsulente naar de scrub, lotion en crème die voor jouw huid geschikt is.

Welke zonnecosmetica is voor mij de juiste?

In elke Gervi Lounge vind je een uitgebreid aanbod aan zonnecosmetica. Wat je huidtype, gewenste bruiningsresultaat of budget ook is, er is een lotion die perfect tegemoet komt aan jouw behoeftes en verwachtingen. Vraag de zonneconsulente om persoonlijk advies bij de keuze van een zonnelotion.

Kan ik met mijn ID kaart of badge terecht in alle Gervi Zonnecenters?

Dat hangt er vanaf waar je geregistreerd bent (met andere woorden, in welk zonnecenter je de eerste maal bent gaan zonnen). Was dit in Hasselt of Leuven, dan kan je enkel zonnen in dit zonnecenter. Was dit in Maaseik, Dilsen, Eisden of Maasmechelen? Dan kan je met je ID kaart, SIS kaart of badge zonnen in elk van deze vier zonnecenters. Ook kan je dan steeds zonnen in Maaseik (op zondagen, op feestdagen, van 6u ’s morgens tem 23u ’s avonds).

Mag ik douchen direct na een zonnebanksessie?

Ja, je mag onmiddellijk douchen na een zonnebanksessie. Dit heeft geen enkel effect op je bruiningsresultaat. Wat je best wel niet doet, is de huid scrubben. Dit komt het bruiningsresultaat niet ten goede. Na een spraytanningsessie wacht je wel best 6u vooraleer je een douche neemt.

Welke make-up accentueert mijn mooi bruin kleurtje?

In het aanbod zonnecosmetica hebben wij enkele make-up producten die je bruiningsresultaat prachtig kunnen accentueren. Vraag de zonneconsulente bijvoorbeeld naar het bronzing powder of de lipgloss. Zo is het bruiningsresultaat absoluut perfect.

HUIDSCANNER

Wat zijn de voordelen van de scanner?

 • Nóg meer veiligheid
 • Geen enkele twijfel meer over je ideale bruiningstijd
 • Garantie op een perfect bruiningsresultaat
 • 0% kans op verbranden
 • Zon in een gecertifieerd zonnecenter dat 100%  de Belgische wetgeving volgt inzake zonnebankgebruik

Hoe werkt het?

Elke keer dat je bij ons komt zonnen, zal je met de scanner op 3 plaatsen je huid “meten”. Dit is op de bovenkant van je pols, op de onderkant van je pols en op de bovenkant van je onderarm. Je krijgt via het scherm zeer duidelijke instructies over hoe je dit moet doen. Scan niet op aders, moedervlekjes of tattoos! Op basis van deze meting, zal het “maximum aantal minuten bruiningstijd” berekend worden. Je kan nooit langer dan dit aantal minuten zonnen.

Ik ben al klant, dien ik de scanner ook te gebruiken?

Ja, de scanner dient door elke klant gebruikt te worden bij elke zonnebanksessie. Het maakt niet uit of je al jarenlang klant bent, of dat je een nieuwe klant bent die voor het eerst komt zonnen.

Geldt de 24u- en 48u-regel nog nu de scanner er is?

Ja! Je moet nog steeds 48u wachten na je eerste zonnebanksessie. En tussen 2 opeenvolgende sessies dient er 24u te verstrijken. Deze regels worden nog steeds ongewijzigd toegepast.

Moet ik ook scannen tijdens de onbemande uren?

Gervi Lounge in Hasselt, Leuven en Maaseik is soms onbemand. Tijdens de uren dat de zonneconsulente niet aanwezig is, kan je zelf de scanner gebruiken a.d.h.v. de instructies op het bedieningsscherm.

Ik wil niet elke keer scannen, is er een alternatief?

Een alternatief voor de scanner is het doktersattest. Wij kunnen heel eenvoudig de huidtypebepaling die bij je inschrijving gedaan wordt, printen. Neem dit document mee naar je huisarts en vraag hem/haar dit te ondertekenen. Bezorg ons het ondertekende document terug en that’s it! Wij bewaren jouw document zorgvuldig en vanaf dan dien je niet langer de scanner te gebruiken. Je zont dan volgens het door je huisarts bevestigde huidtype.

Is de scanner hygiënisch?

Absoluut! De scanner wordt op gezette tijdstippen grond gereinigd door onze zonneconsulentes.

Waarom is het resultaat van de scanner zo hoog?

Stel: volgens jouw huidtype (dat werd bepaald door de zonneconsulente bij jouw inschrijving) mag je slechts 10 minuten zonnen. De scanner geeft echter aan dat je 20 minuten mag zonnen. In dat geval primeert het resultaat van de scanner. De zonneconsulente zal in dit geval jouw huidtype verhogen zodat dit overeenkomt met het resultaat van de scanner.

Waarom is het resultaat van de scanner zo laag?

Stel: jouw bruiningstijd is normaal gezien zonder probleem 20 minuten (volgens je huidtypebepaling). Nu geeft de scanner plots aan dat je maar 10 minuten mag zonnen. Hoe kan dit? Er zijn verschillende redenen die een kortere toegelaten bruiningstijd kunnen veroorzaken:

 • Stress: je gaat door een stressvolle periode
 • Alcohol: je hebt een zware avond achter de rug
 • Te weinig hydratatie: je hebt de voorbije 8 uur niets gedronken of je hebt net gesport
 • Drugs: je hebt drugs gebruikt
like