Nieuws zonnecenters

20 minuten in de zon helpt je bloeddruk te verlagen

Zonlicht kan de bloeddruk verlagen en helpt bij het voorkomen van hartaanvallen en beroertes. Dat beweren wetenschappers van de Edinburgh University. Zij ontdekten dat je lichaam door 20 minuten blootstelling aan de zon stikstofoxide vrijlaat in de bloedbaan, waardoor je bloedvaten ontspannen en de bloeddruk verlaagt.

Maar diezelfde blootstelling aan UV-licht staat ook bekend als een belangrijke oorzaak van huidkanker. We worden dan ook aangeraden om niet te lang in de zon te zitten zonder bescherming. “Er moet dan ook nog verder onderzoek gedaan worden naar het gebruik van zonlicht als behandeling voor een hoge bloeddruk”, weet onderzoeksleider dr. Richard Weller.

Voordelen
“We moeten de relatieve risico’s van hartziektes én huidkanker bekijken bij mensen die blootgesteld werden aan verschillende hoeveelheden zonlicht. Als dat bevestigt dat zonlicht het sterftecijfer door alle oorzaken verlaagt, moeten we ons advies over blootstelling aan de zon herfomuleren. Wij verwachten dat de voordelen voor de gezondheid van het hart zwaarder zullen wegen dan het risico op huidkanker”, aldus dr. Weller.

Voor het huidige onderzoek bekeek hij samen met zijn team de bloeddruk van 24 vrijwilligers die gebruik maakten van een zonnelamp (hoogtezon), gedurende twee sessies van 20 minuten. Bij de eerste sessie werden de proefpersonen blootgesteld aan zowel UV-stralen als hitte, bij de tweede sessie bleef alleen de warmte over.

UV-stralen
De bloeddruk van de vrijwilligers bleek duidelijk te dalen na de eerste sessie en bleef ook in de uren daarna veel lager. Bij de tweede sessie ging de bloeddruk even naar beneden, maar keerde die al snel terug naar het normale niveau. Daaruit volgt dat het de UV-stralen, en niet de hitte, verantwoordelijk zijn voor de voordelige effecten.

Volgens de wetenschappers komt dat omdat zonlicht stikstofoxide, dat opgeslagen is in de huid, vrijlaat in de bloedbaan en de bloedvaten verwijdt. Beide effecten verlagen de bloeddruk.

De resultaten van het onderzoek worden deze week gepresenteerd op de ‘International Investigative Dermatology Conference’ in Edinburgh.

(Door: Lien Buyck)

08/05/13 10u56

> Nieuws zonnecenters

like