Nieuws zonnecenters

Verstandig zonnen bij een gecertificeerd zonnecenter

Ontwerp zonder titelKEN UW FOTOTYPE

Om te zorgen dat u de juiste hoeveelheid zonlicht op uw huid krijgt en niet meer dan dat, is het belangrijk dat er naar uw huidgevoeligheid voor UV-straling gekeken wordt. Een gecertificeerde zonnestudio zal altijd (aan de hand van een vragenlijst en/of een huidmetingssysteem) analyseren welk fototype u heeft en zorgen dat u niet meer zonlicht krijgt dan goed voor u is.

ZONADVIES

Na het schatten van uw fotype, krijgt u een persoonlijk zonadvies. Hoe lang kunt u zonnen op welke zonnebank? Met een goed zonadvies profiteert u van de optimale combinatie tussen de positieve effecten van het zonnen en een goed bruiningsresultaat, zonder verbranding van uw huid.

0,3 NORM

De ‘0,3-norm’ die sinds 23 juli 2007 in Europa van kracht is, wordt gecontroleerd en gehandhaafd FOD Economie. Deze norm werd in opdracht van de EU opgesteld door een brede wetenschappelijke commissie, Scientific Committee on Consumer Products (SCCP).

De norm stelt dat zonnebanken niet meer straling mogen afgeven dan 0,3 W/m2, oftewel: de kracht van de Mediteranne zon rond het middaguur. De professionele bruiningslampen in de bij FeBeslSol aangesloten zonnestudio’s zijn hier op afgesteld.

Andere belangrijke punten die uit het SCCP rapport naar voren kwamen: klanten van zonnestudio’s dienen een goede ‘intake’ te krijgen en in de zonnestudio’s zijn duidelijk waarschuwingen aangebracht over de mogelijke risico’s van (overmatig) zonnen en zonnebankgebruik.

<18, NOG EVEN NIET ZONNEN

Wetenschappers hebben vastgesteld dat het voor jonge mensen beter is wanneer ze niet te veel zonlicht krijgen (dat geldt ook voor de buitenzon!) Tot het achttiende levensjaar is de huid nog in ontwikkeling waardoor huidschade door eventuele verbranding, het risico vergroot op de ontwikkeling van huidkanker op latere leeftijd. Als nationale branchevereniging staat FeBelSol volledig achter de regel dat u voorzichtig met uw huid omgaat. De ‘niet onder de achttien’-regel is dan ook, net als andere maatregelen om huidkanker te voorkomen, erg belangrijk.

ZONNEAPPARATUUR

Zonnebanken zijn een gecontroleerde bron van ultraviolet licht ter aanvulling of vervanging van de zon buiten. De horizontale of verticale zonneapparaten bevatten dezelfde UV-stralen als de zon buiten en het bruiningsproces vindt dan ook op dezelfde natuurlijke wijze plaats. Met een vaste output van de lampen (die de kracht hebben van maximaal de middagzon aan het Middellandse Zeegebied) kunt u precies berekenen hoeveel zonlicht er op uw huid komt, iets dat in de buitenzon niet mogelijk is. Doordat zonneconsulenten deze zonkracht koppelen aan uw huidtype en bruining, kunt u gecontroleerd zonnen zonder te verbranden.

Er zijn daarnaast andere redenen waarom mensen voor de zonnebank kiezen: deze ‘zon’ is altijd beschikbaar, ook ’s avonds en tijdens zonloze dagen/seizoenen. Bovendien is de apparatuur tegenwoordig veelal voorzien van allerhande comfortaspecten zoals ergonomische ligplaten, instelbare ventilatiesystemen, aromabelevingen, verkoelende watermist en de mogelijkheid om (uw eigen) muziek te luisteren.

BUITEN ZONNEN

De stelregel voor verantwoord zonnen is zowel binnen als buiten hetzelfde: zon met mate en zorg dat u niet verbrandt! Met de binnenzon kunnen we de blootstelling heel precies controleren, omdat we exact weten hoeveel UV-licht er op de huid komt. Met de buitenzon is dat niet het geval.

HYGIËNE ZONNESTUDIO’S

Wanneer u ontspannen geniet van een zonnesessie, ligt u veelal ongekleed op de zonneapparatuur. De FeBelSol zonnestudio’s leven daarom belangrijke hygiëneregels na om te zorgen dat de hygiëne aan alle eisen voldoet. Met de juiste reinigings- en desinfecteermiddelen worden volgens protocol de cabines, de apparatuur en de studio gereinigd. Hierdoor kunt u onbezorgd van uw minivakantie genieten.

bron: www.febelsol.org

> Nieuws zonnecenters

like