Nieuws zonnecenters

Zonnebank tegen heupbreuken!

Twee maal per week 5 minuten onder de zonnebank

Laat ouderen in verzorgingstehuizen twee keer per week 5 minuten onder de zonnebank gaan. Dat is goed voor hun vitamine D-niveau en daarnaast ook voor hun moraal. Dat stelt specialist ouderengeneeskunde Victor Chel vast.

150 heupbreuken per jaar door een tekort aan vitamine D

Ruim 75 procent van de bewoners van verpleeg- en verzorgingstehuizen krijgt te weinig vitamine D binnen, blijkt uit Chels onderzoek. Er valt veel winst te behalen, want als alle ouderen genoeg vitamine D binnenkrijgen, scheelt dat ongeveer 150 heupbreuken per jaar, stelt Chel. Het is daarbij wel van belang dat ouderen daarnaast ook voldoende calcium binnenkrijgen, bijvoorbeeld via zuivel. Heupbreuken hebben grote gevolgen bij ouderen: veel mensen verliezen hun mobiliteit en ongeveer 30 procent sterft binnen een jaar na de breuk. Door het vitamine D-niveau op te krikken, kan veel leed worden voorkomen. “Vitamine D draagt bij aan de stevigheid van de botten, maar ook aan de spierkracht en de balans. Mensen vallen dus minder snel, en als ze vallen, breken ze minder snel wat”, legt Chel uit.

De oudere huid neemt minder goed de zon op dan de jonge huid. Tot nog toe werd aangenomen dat ouderen daarom niet genoeg vitamine D binnenkrijgen als ze in de zon of onder de zonnebank liggen. Maar dat is niet zo, blijkt uit het onderzoek van Chel.

Positief effect op de levenskwaliteit van ouderen

Volgens de onderzoeker, die zelf in een verpleeghuis werkt als arts, gaat de moraal bij ouderen ook omhoog als ze meer blootgesteld worden aan UV-licht, door de zon of door de zonnebank. “We moeten nog uitzoeken hoe het precies werkt, maar het zonlicht doet ook wat met de kwaliteit van leven. Mensen vinden de zon prettig, ze zien er ook gezonder uit en krijgen daar weer complimenten voor. Dat werkt hun welbevinden dan weer in de hand.”

> Nieuws zonnecenters

like